8 leggyakoribb téma

Ezért fogyasszunk bátran olívabogyót és olívaolajat

A legfinomabb olívaolaj Olaszországból származik, termesztési helye szerint íze változó, az enyhétől az aromás-savanykásig. Csak hidegen sajtolt olívaolajat használjunk. Az olívaolaj jól bírja a forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas. Egészen különleges íze miatt szívesen használják salátákhoz és hidegtálakhoz is.olajfa-olivaolaj-07

Zsírsavak, a szervezet saját fájdalomcsillapítói

  • Az olívabogyóból hidegen kisajtolt olajban 20%-ban telített és 80%-ban telítetlen zsírsavak találhatók. Utóbbinak mintegy tizedrésze alkotja a legértékesebb, az életfontosságú esszenciális zsírsavakat, amelyek előállítására az emberi szervezet nem képes, és ezért ezeket a táplálékkal kell feltétlenül magunkhoz vennünk.
  • Az esszenciális zsírsavak rendkívül fontosak a szervezetben lévő valamennyi sejt védőhártyájának és különösen a mitokondriumok védőburkának a felépítéséhez. A mitokondriumok szolgáltatják a sejtek működéséhez szükséges energiát (egyetlen szívizomsejtben 1000 mitokondrium található]. Ha az esszenciális zsírsavak hiányoznak a táplálékból, csökken a mitokondriumok száma, és napokon belül lanyhul a szervezet teljesítőképessége.
  • Az esszenciális zsírsavaknak ugyancsak nagyon fontos szerep jut az úgynevezett prosztaglandinok keletkezésében. Ezek a szöveti hormonok felelősek a szervezetben jelentkező gyulladásokért, vizenyős duzzanatokért, viszketésért, fejfájásért és idegi fájdalmakért, allergiáért stb. A különféle esszenciális zsírsavak más és más prosztaglandintípus termelését segítik elő. A húsokban lévő arachidonsav (prosztaglandin E2) például gyakran okoz kellemetlenségeket, és fájdalmas mellékhatásai is vannak. Fájdalomcsillapító gyógyszereinknek egyik csoportja úgy hat, hogy gátolja a prosztaglandin szintézisét, amellyel megakadályozza a fájdalmat okozó prosztaglandin E2 termelését. Az olívaolaj vagy más növényi zsír a szövetekben a prosztaglandin EJ termelését serkenti, amely éppen a gyulladásokat és a fájdalmat csillapítja a szervezetben.

Hogyan vásároljuk és dolgozzuk fel az olívabogyót?

A kereskedelemben az éretlen zöld és az érett fekete étkezési olívabogyók kaphatók. Nagyságuk különböző, frissen, aszalva vagy olajban árusítják őket. Ajánlott még a sós vagy ecetes vízben konzervált olajbogyó is.

Mindegy, hogy salátába tesszük, magában vagy köretben fogyasztjuk el, hidegen vagy melegen, az olajbogyó mindenhogyan egészséges táplálék. Tudni kell azonban, hogy az olívabogyó megpenészedhet a hűtőszekrényben. Annyit tároljunk csupán, amennyit belátható időn belül felhasználunk.

Egészséges recept

TÚRÓS OLÍVABOGYÓ

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g sovány túró
  • 20 olívabogyó
  • baguette (kenyér)

Elkészítése

Vágjuk fel az olívabogyókat, vegyük ki a magokat, és keverjük össze a túróval. A kenyérszeletekkel együtt tálaljuk.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]